Dorothy’s Room (2018) created by Louise Ann Wilson

Image of Dorothy's Room art installation

Contributor: Louise Ann Wilson

Location: Rydal Mount, Ambleside

Dorothy’s Room (2018) is an immersive, multi-media installation made in response to Dorothy Wordsworth’s Rydal Journals, written between (1824 -1835) whilst she was living at Rydal Mount near Ambleside.

The installation makes material Dorothy’s deeply-felt longing to be outside when, due to illness she was bedroom bound for long periods, and also reveal how she was able to walk her longed-for landscapes by using the ‘power’ of her imagination.

The installation was originally created for Dorothy Wordsworth’s bedroom at Rydal Mount, Ambleside, Cumbria where she lived with William and Mary Wordsworth from 1813 until her death in 1850, before transferring to the Wordsworth Trust Museum, Grasmere, the Peter Scott Gallery, Lancaster and the Royal Geographical Society, London.

Continue readingDorothy’s Room (2018) created by Louise Ann Wilson”